Prisluhnite nam radio LIVE Broadcast!

Poslušajte  Radio Sevnica KLIKlogo sevnica

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Poslovila se je legenda! Umrl je Oliver Dragojević

Zbogom, legenda! Umrl je Oliver Dragojević! Legendarni hrvaški glasbenik Oliver Dragojević, ki je lani praznoval jubilejni 70. rojstni dan, je po težki bolezni umrl. Novico o smrti je potrdila njegova družina.

oliver

Poslovil se je eden največjih hrvaških pevcev z več kot 40-letno kariero, prejemnik številnih glasbenih nagrad in priznanj. Velikan hrvaške glasbene scene Oliver Dragojević je umrl v splitski bolnišnici ob peti uri zjutraj. Novico o smrti je potrdila njegova družina. Priljubljeni glasbenik se je poslovil ravno eno leto po tem, ko so zdravniki ugotovili, da ima raka na pljučih.

Lani avgusta je Oliver potrdil, da ima tumor: ''Bolan sem in v procesu preiskav. Moram počakati, s kakšnimi metodami se bom zdravil. Našli so tumor.'' Glasbenik takrat ni želel govoriti o podrobnostih njegove bolezni in ni želel potrditi, ali gre za pljučnega raka. Čeprav se mu je v enem letu zdravje izboljšalo, pa je danes dokončno izgubil bitko s to zahrbtno boleznijo.

 

Glasbena in življenjska pot Oliverja Dragojevića

Oliver Dragojević se je rodil 7. decembra leta 1947 v Splitu. Po poreklu je iz Vele Luke, otroštvo pa je preživel na otoku Korčula. Imel je tudi tri sestre in brata Aljošo, vsi pa so že pokojni. Glasbeno šolo je Oliver obiskoval v Splitu, najprej klavir, nato pa klarinet in baskitaro. Pri petih letih je od očeta Marka dobil orglice, s katerimi je potem z veseljem zabaval otroke s svoje ulice, dostikrat pa tudi potnike na trajektu iz Splita do Vele Luke. Njegov prvi nastop je bil na otroškem festivalu leta 1961, na katerem je nastopil s pesmico Balonu. V 60. letih prejšnjega stoletja se je kot pevec in orgličar pridružil skupini Batali, v tem času je z bratom Aljošo posnel tudi priredbe svetovnih hitov na Radiu Split.

Prvič je na splitskem festivalu nastopil leta 1967, ko ga je v to nagovoril Zdenko Runjić, skladba Picaferaj pa se ni uvrstila v finale. Po neuspehu se je podal igrat za denar po zahodnoevropskih klubih, po Nemčiji, Švedski in tudi Mehiki. Zasedba je bila mednarodna, saj je igral z Nemcem, Nizozemcem in Turkom. Igrali so do leta 1972, ko se je vrnil v domovino in krajši čas nastopal v zasedbi Dubrovački trubaduri, nato pa se vrnil v skupino Batali.

Oliver je pevsko kariero resneje začel leta 1974 z nastopom na festivalu Split, kjer je zmagal s pesmijo ''Ća će mi Copacabana''. Leto kasneje je s šansonom ''Galeb i ja'' popolnoma osvojil občinstvo, hkrati pa je to postala ena od pesmi, ki mu je zaznamovala kariero in začetek dolgoletnega ter plodnega sodelovanja z Runjićem. Sledile so pesmi ''Romanca'', ''Oprosti mi, pape'', ''Stari morski vuk'', sicer pa sta sodelovala do Runjićeve smrti, skupaj pa napisala kakih dvesto pesmi. V času med letoma 1975 in 1980 je tandem osvojil glasbeno sceno nekdanje Jugoslavije.

Za svoje glasbeno ustvarjanje je prejel številne najprestižnejše nagrade.
Za svoje glasbeno ustvarjanje je prejel številne najprestižnejše nagrade.FOTO: Miro Majcen
Prejel je številne najprestižnejše festivalske in diskografske nagrade, med drugim osem hrvaških glasbenih nagrad porin, ki pa jih ni imel v lasti. "Porinov nimam doma, saj so večinoma po vitrinah restavracij mojih prijateljev, ki so me prosili, če jim jih podarim," je povedal ob neki priložnosti.

Po srbski agresiji na Hrvaško se je milijonskim ponudbam navkljub odločil, da ne bo več pel v Beogradu in Srbiji nasploh. "Ne pride v poštev, ne zasebno ne poslovno ne hodim v Srbijo, zame je to končana zgodba," je večkrat poudaril pevec.

Več kot 40 let je bil v zakonu z Vesno, njune zveze pa ni porušila niti afera z Branko Marić Mutti, ki je bila zanj bežne narave, četudi se je ona imela za "ljubezen njegovega življenja". "O meni in nekih aferah se je pisalo marsikaj, a se naju ni dotaknilo. Ko sva se z Vesno poročila, nisem bil slaven, njej pa še danes ni všeč to, kar počnem, saj sem malo doma. Okoli mene se sukajo ljudje, ki so medijsko pomembni, njej pa niso všeč. To so najine edine težave, vse drugo pa je v redu," je o tem izjavil Dragojević.

Legenda hrvaške glasbe Oliver Dragojević je izgubil boj s hudo boleznijo.

Z Vesno imata tri sinove, 42-letnega Dina in 39-letna dvojčka Davorja in Damirja, obenem pa tudi dva vnuka in vnukinjo. Dragojević je sicer pred leti utrpel blažjo možgansko kap, a je še naprej kadil, imel pa je tudi težave z nespečnostjo.

oliver1

Dragojević bi moral 15. in 16. decembra lani nastopiti na dveh koncertih v Splitu, s katerima bi obeležil 70 let, ki jih je dopolnil 7. decembra. A njegov predstavnik je sporočil, da koncerta odpoveduje zaradi zdravstvenih težav. Boril se je z rakom na pljučih, zaradi česar je oslabel in med kemoterapijo celo izgubil sluh, a ni nikoli prenehal peti. "Moje srce si želi koncertov," je kultni hrvaški pevec dejal ob napovedi koncertov za 70. rojstni dan. "Oliverju je zelo težko, ker je prisiljen razočarati občinstvo, ki ga spremlja vsa ta leta, a vsi verjamemo v pozitiven izid in nove koncerte," so po odpovedi koncertov zapisali njegovi predstavniki.

Izdal je 20 studijskih albumov, pet koncertnih in kup kompilacij, hkrati pa je eden redkih glasbenikov, ki so nastopili tako v newyorškem Carnegie Hallu, londonskem Royal Albert Hallu kot tudi pariški Olympii ter sydneyjski operi.

IZ VSEGA SRCA ISKRENO SOŽALJE DRUŽINI OLIVERJA IN VSEM, KI BOMO OLIVERJA IN NJEGOVE PRELEPE SKLADBE OHRANJALI V VEČNEM SPOMINU.

Vir: Splet

Pin It

Iskalnik po strani

Radio Sevnica

Danes na programu

Mešana glasba
09:03 - Računalniške novice
Mešana glasba
18:03 - Računalniške novice
Mešana glasba

Vremenska napoved

TV LIVE/Newsmax TV-Boj za Ameriko

 

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Z vami je Radio Sevnica v živo!

radio online

Radio Sevnica v ŽIVO

Save

Save

Save

Save

Predvajalniki za poslušanje radia - Klikni Prenesi in Shrani

Predvajalniki!!!

Winamp

   vlc            

winamp

Save

Save

Save

Save

Save