OB OKROGLEM JUBILEJU ANSAMBLA BLEGOŠ IZ POLJANSKE DOLINE TUDI NOVA ZGOŠČENKA

Člani ansambla Blegoš iz Poljanske doline v teh dneh čutijo posebno vzemirjenost, saj bodo po nekaj letih premora ponovno stopili na oder pred veliko množico obiskovalcev in z dvournim koncertom zaokrožili tri desetletja glasbenega ustvarjanja.

ansambel blegos

Priprave na koncert so v polnem teku, na vsakodnevnih vajah pilijo še zadnje podrobnosti, da se bodo obiskovalcem koncerta lahko predstavili v najlepši luči. Veselijo se tudi izida nove zgoščenke z naslovom Lepo je tu pri nas, na kateri bo 26 skladb, od tega je nova, nosilna skladba valček Polansk mier. Avtor skladbe je Klemen Šifrar, nečak Romana Fortune, s katerim občasno sodelujeta v domači zasedbi Šeškarji, ki jo vodi Miha Oblak iz Hotavelj. Glasbo sta prispevala Jana in Tomaž Pivk, tako da gre po avtorski plati za skladbo iz povsem domačih logov. Skladbo so posneli pri producentu Tomažu Hribarju, ki mu gre posebna zahvala za pomoč pri vrnitvi v glasbeni svet. Ostale skladbe na jubilejni zgoščenki pa bodo starejše, predelane in osvežene skladbe Blegoša.

Zgoščenka bo izšla na dan jubilejnega koncerta, ki bo v nedeljo, 28. julija 2019, ob 16.30 pod velikim šotorom na Žirovskem vrhu, v okviru Praznika žetve, ki ga pripravlja Turistično društvo Žirovski vrh.

Obetata se dve uri dobre glasbe, ubrano petje moške vokalne skupine Zala, nastop družinskih članov Tiana na baritonu in Benjamina na harmoniki ter voditeljski in humorni prispevek poštarja Peške.

Pokrovitelji ansambla in koncerta so: Kavarna Ajda iz Gorenje vasi, Avtonega Komar Gorenja vas, Foto Vito Gorenja vas, Poučevanje in izdelava harmonik Rojc, Salon keramike in talnih oblog Kerflor Gorenja vas in Agencija Media butik.


O ansamblu Blegoš:

Tri desetletja minevajo, ko so harmonikar Janez Šubic, kitarist Brane Novak in basist Brane Peternel sklenili, da bodo svoje glasbeno znanje, predvsem pa veselje do igranja in druženja, tudi uradno začeli deliti s poslušalci. Vsi doma iz Poljanske doline, so za ime ansambla izbrali Blegoš, ki je s svojimi 1562 metri obenem najvišji vrh Škofjeloškega hribovja. Kot se spominja Roman Fortuna, zasedbi se je pridružil že leta 1989, ko je zamenjal basista, danes pa je vodja ansambla, je bil ansambel Blegoš najbolj delaven v prvih desetih letih delovanja. Udeležil se je številnih festivalov domače glasbe, v studiih so nastajali posnetki za kasete, prisotni so bili na številnih nastopih. Drugo desetletje je bilo zaznamovano predvsem z različnimi nastopi, potem pa si je ansambel vzel kar nekaj let mirovanja, do leta 2010. Takrat je prišlo povabilo s strani radijske voditeljice Saše Pivk Avsec, da se ansambel zbere in nastopi na koncertu ob 20. letnici njenega radijskega dela. Energija je bila prava, člani so spoznali, da so se pogrešali ves ta čas, da jim manjka glasbenih srečanj in si obljubili, da se bodo začeli ponovno srečevati na vajah. Lani so nastopili na božičnem koncertu Jerbas domačih v Poljanah, kjer so sklenili, da bodo tudi uradno praznovali 30. letnico ustanovitve ansambla.

Blegoš se je predstavil na številnih festivalih. Trikrat so nastopili na Ptujskem festivalu, petkrat so bili pri zamejcih v Števerjanu, trikrat na Graški gori in na Festivalu polk in valčkov v Šentjanžu na Koroškem, po dvakrat pa v Cerkvenjaku in na Vurberku.

»Bili smo zmagovalci festivala za inštumentalno in vokalno izvedbo leta 1994 na Graški gori, ko je z nami pela legendarna Sonja Gabršček. Leto prej smo bili zmagovalci za najboljšo izvedbo skladbe iz slovenske ljudske zakladnice tudi na festivalu v Cerkvenjaku. Leta 1993 smo na festivalu Graška gora igrali polko Primi se za gumb, za katero je Ivan Sivec prejel nagrado za najboljše besedilo,« največje uspehe ansambla Blegoš strne vodja Roman Fortuna.
V treh desetletjih ustvarjanja je ansambel Blegoš doživel številne menjave v zasedbi. Prav vsak član pa je pustil svoj pečat. Prvi harmonikar in vodja zasedbe je bil Janez Šubic, sledil mu je Tomaž Pivk (sedanji član), v vmesnem času sta meh vlekla še Robert Valant in Miha Močnik. Na kitaro so brenkali: Brane Novak ter Dušan Justin, ki ga je po nenadni smrti pred dnevi zamenjal David Posavec. Za basom so se menjali: Roman Fortuna, Tine Ažbe, Jože Nunar, Stane Osterman, Andrej Hodnik in sedanji član Urban Kalan. Pisana je tudi zasedb pevk. Prva je bila Marjeta Šubic, sledile so ji Damjana Podobnik, Sonja Gabršček, Jana Pivk (sedanja članica) in Roža Marija Mikelj. Pevec in vodja zasedbe je Roman Fortuna.

Občasno so zasedbi priskočili na pomoč še harmonikar Tomaž Hribar ter basisti Jernej Tišler, Zoran Kobal in Bojan Batič, pri katerem je imela zasedba tudi večkrat vaje.

Raznolika je tudi avtorska zasedba. Posebej so pri Blegošu ponosni na sodelovanje z avtorjema iz domačih logov, Ivanom Ruparjem in Jožetom Burnikom, ki je bil mentor in producent ansambla v letih 1994-2000 in brez katerega danes ne bi mogli pisati o vseh uspehih v času aktivnega delovanja ansambla. Skladbe pa sta ustvarjala še Franc Lipičnik in Robert Valant, ki je bil nekaj let harmonikar v zasedbi. Izpod rok tekstopiscev Ivana Sivca, Milana Ježa, Franca Ankersta in Ivana Malavašiča, so nastajale čudovite pesmi, ki so opevale tudi Poljansko dolino, ki v začetkih delovanja ansambla Blegoš še ni bila tako prepoznavna kot danes. V tekstih je veliko življenjskih zgodb, povezanih s člani ansambla, če omenimo samo Starega poštarja, ki ga je Franc Ankerst skozi pripovedovanje Fortunovega očeta, poštarja, zapisal v prelep valček.

Čeprav je Blegoš nekaj zadnjih let miroval, ne pomeni, da člani niso spremljali glasbe in vsak pri sebi igrali ter negovali misli, da bi se spet sestali. »Prva iskrica, ki je ponovno prižgala ogenj v meni, je bil vnuk Tian. Komaj je shodil, pa je že v rokah držal kitaro in bariton, ki je bil večji od njega. Prepeval in želel poslušati je same naše skladbe, še posebej mu je bila všeč Ko nad Zmincem plešemo. In tako sva bila vsak večer v sobi in igrala. Danes pridno hodiva na vaje za bariton oba,« pravi pevec in vodja ansambla Blegoš Roman Fortuna in dodaja: »Drugi, ki me je nagovarjal k nadaljevanju glasbene zgodbe Blegoša je bil kitarist Dušan Justin, ki je bil z nami 25 let. Dober prijatelj, skromen in pošten človek, odličen kitarist, ki pa je pred dnevi nenadoma omagal in se pridružil vsem pokojnim glasbenikom tam nekje med zvezdami. On je bil tisti, ki me je pregovoril, da nadaljujemo. Vedno mi je govoril, da premalo cenim našo, Blegoševo glasbo,« s cmokom v grlu pripoveduje Roman Fortuna, ki se danes zaveda, da ima Blegoš svoj zven, prepoznan v poplavi drugih ansamblov. Veliko podporo pri nadaljevanju glasbene poti izkazujeta tudi pevka in harmonikar, žena in mož, Jana in Tomaž Pivk.
Ansambel Blegoš je v času svojega delovanja izdal štiri samostojne kasete s po dvanajstimi skladbami in jih naslovil: Pozdrav iz Poljanske doline, Življenje je zaklad, Vandranje s harmoniko in Ko praznujemo doma. Ob 10. letnici delovanja je izšla zgoščenka z naslovom Pot muzikanta.

Ob letošnjem jubileju pa Blegoš napoveduje tudi izid jubilejne zgoščenke, ki so jo naslovili Lepo je tu pri nas.

Na njej bo 26 skladb, od tega je nova, nosilna skladba valček Polansk mier. Avtor skladbe je Klemen Šifrar, nečak Romana Fortune, s katerim občasno sodelujeta v domači zasedbi Šeškarji, ki jo vodi Miha Oblak iz Hotavelj. Glasbo sta prispevala Jana in Tomaž Pivk, tako da gre po avtorski plati za skladbo iz povsem domačih logov. Skladbo so posneli pri producentu Tomažu Hribarju, ki mu gre posebna zahvala za pomoč pri vrnitvi v glasbeni svet. Ostale skladbe na jubilejni zgoščenki pa bodo starejše, predelane in osvežene skladbe Blegoša.

Na nedeljski koncert so se člani temeljito pripravili, v zadnjih šestih mesecih opravili več kot sedemdeset vaj, studijska in foto snemanja, 15. junija pa za vedno izgubili kitarista Dušana Justina, ki se je izmed vseh najbolj veselil tega koncerta. Ker je bil koncert njegova velika želja, so preostali člani stopili skupaj in k sodelovanju povabili mladega in izjemnega kitarista Davida Posavca, ki bo nadaljeval Dušanovo delo. Izjemno delo v času priprav je opravil tudi nekdanji član zasedbe Tine Ažbe, ki je poleg pevskih inštrukcij naštudiral celoten program za bas kitaro in klaviature, saj bo Blegoš obiskovalce Žirovskega vrha po koncertu zabaval tudi na veselici.

Ansambel Blegoš so najbolj zaznamovale skladbe Na Blegoš, Ko nad Zmincem plešemo, Stari poštar, Obljube, Vandranje s harmoniko, Vipavski furmani, Življenje je zaklad, Poljanska dolina, Veliki Visočan, Primi se za gumb...