Mednarodni festival narodno-zabavne glasbe GRAŠKA GORA 2019

Kulturno društvo Graška Gora organizira tradicionalni, že 44. mednarodni festival narodno-zabavne glasbe Graška Gora poje in igra 2019, ki bo v petek, 23. avgusta 2019, ob 20. uri, pod velikim šotorom na športnem igrišču na Graški Gori.

graskagora


V petkovem tekmovalnem delu bo na letošnjem festivalu nastopilo 13 domačih glasbenih skupin in dva ansambla iz tujine. 

 
Objavljamo seznam ansamblov, ki so po odločitvi strokovne komisije (Tomaž Guček, Gorazd Topolovec, Smiljan Greif, Anita Plazl) sprejeti na letošnji festival Graška Gora poje in igra 2019, ki se bo odvijal 23. avgusta 2019, ob 20. uri,  na športnem igrišču na Graški Gori.
  
Sprejeti ansambli (objavljeno po abecednem redu):
Ausswinkl Muzikanti (HR)
Brkinci
Die Malzbratla (AUT)
Extra kvintet
Grand kvintet
Hram
Jug
Murni
Petovia kvintet
Poziv
Skupina Džuboks
Strmina Express
Ultima
Upanje
Vrli muzikanti
Vsak tekmovalni ansambel bo zaigral dve lastni skladbi, od katerih je ena napisana namensko za ta festival. RTV Slovenija bo posnela dve televizijski oddaji, ki bosta konec avgusta in v začetku septembra predvajani na TV Slovenija 1.
V revialnem delu bosta kot gosta nastopila ansambel Spev (na festivalu Graška Gora je postal absolutni zmagovalec in zmagovalec občinstva leta 2005 ter prejel nagrado za najboljšega debitanta leta 2004, sicer tudi zmagovalec in prejemnik mnogih nagrad na drugih festivalih) ter Vera & Originali (prejemnik nagrade za najboljšo polko na festivalu Slovenska polka in valček 2019, prejemnik nagrad tudi na mnogih evropskih odrih).

 

Nagrade, plakete in priznanja, ki jih bodo podelili na festivalu:
zlati, srebrni in bronasti pastirčki,
nagrada in pokal za absolutnega zmagovalca festivala,
nagrada in pokal za zmagovalca občinstva,
priznanje in plaketa za najboljše besedilo ter priznanje za drugo in tretje najboljše besedilo,
plaketa za najbolj svežo oz. izvirno melodijo,
plaketa za najboljšo priredbo (aranžma),
plaketa ali posebno priznanje Kulturnega društva Graška Gora.

Vse nagrade (razen nagrade občinstva in plakete ali posebnega priznanja Kulturnega društva Graška Gora) določi strokovna komisija. Plaketo oz. priznanje za najboljše besedilo, svežo oz. izvirno melodijo ter najboljšo priredbo prejmejo avtorji skladb.

Partnerji v projektu: MO Slovenj Gradec, MO Velenje, Občina Mislinja, Festival Velenje, RTV Slovenija, ZKD Slovenj Gradec in ZKD Šaleške doline.
V soboto, 24. 8. 2019, pa bomo ob zaključku festivalskega dogajanja in pestrega poletja na Graški Gori organizatorji priredili VEČER Z GLASBENIMI GOSTI, kjer bodo nastopili različni glasbeni gostje, poskrbljeno bo tudi za ples. Večer bo izključno družabnega značaja, vstop pa brezplačen.
Prisrčno vabljeni na 44. mednarodni festival Graška Gora poje in igra 2019!
Drago Plazl,
predsednik KD Graška Gora
Dodatne informacije: www.festival-gg.si, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.,  031 614 280, 03 891 30 00 in
Zdravko Gerzina: Mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. GSM: 041 616 603....................................................................................................................................................................................................................

 

Zgodovina festivala Graška Gora poje in igra
Na Graški Gori nad Velenjem, Slovenj Gradcem in Mislinjo - kraj namreč leži na tromeji med temi občinami - je leta 1976 nastalo srečanje narodnozabavnih skupin. Po dvajseti prireditvi je Srečanje ansamblov dobilo novo ime - Graška Gora poje in igra, prireditev pa je prerasla v tekmovanje, na katerem sodelujejo skupine, ki so na glasbeni sceni popolni začetniki in jim s tem omogočamo uvrstitev na glasbeno prizorišče, kot tudi glasbeniki, ki veljajo za najboljše v tej zvrsti na celem svetu. Tako so na festivalu že nastopili najboljši ansambli iz Slovenije, Avstrije, Nemčije, Italije, Hrvaške in Madžarske, ki s svojo virtuoznostjo presenečajo tako poznavalce kot nepoznavalce te zvrsti glasbe.
Graška Gora je tako postala zibelka mnogih uspešnih glasbenih skupin, ki so se na glasbeno sceno prebili prav na Graški Gori. Tako so tu nastopili Franc Mihelič, Lojze Slak, Franci Zeme, Fantje treh dolin, Fantje iz Oplotnice, Vesna, Slapovi, ans. Igor in zlati zvoki, Svetlin, Zupan, Die Mooskirchner, Die Grazer Spatzen, Oberkrainer Power... Seveda velja izpostaviti tudi povezovalce: Marjan Kralj, Vinko Šimek, Mito Trefalt, Sašo Hribar, Boris Kopitar, Stojan Auer, Janez Dolinar, Natalija Verboten, Andrej Hofer...
 
Vsa ta imena dokazujejo, da ima Graška Gora bogato tradicijo. Festival vsako leto obišče večtisočglava množica obiskovalcev, ki pa si želi na dan festivala odpočiti od napornega življenja in prisluhniti prijetnim melodijam.