Klapa Semikanta predstavlja novo pesem

Klapa Semikantá nas s čisto svežo skladbo spet pelje v osrčje Istre, med stare kamnite hiše in ozke vaške ulice, kjer so doma dobri ljudje. Tam živi Šavrinka, istrska žena, ki podpira ’tri kantone od hiše’.

klapasemikanta

Avtorja glasbe sta Mitja Bobič in Marko Hrvatin, pod besedilo se je podpisal Janko Sever, ki je o pesmi povedal:

Pesem Šavrinka opisuje mlajšega moškega, ki je, po pripovedi svoje none, v sanjah videl mlado žensko, kako tiho vstaja še v temi in se poda na večno, njej dobro poznano pot. Zagleda njeno mlado lice v mesečini, ko hodi mimo pašnikov in cvetočih trav. Zaljubljena v svoje poslanstvo tiho stopa od vasice do vasice. V sanjah jo čaka, da bo še kdaj doma ob njem. Naenkrat se zave, da Šavrinka ponazarja življenje naših non. Zave se, da je to le preteklost, da je Šavrinka lahko z njim le v spokojnem, zasanjanem svetu. Njen svet zvesto ljubi. Čeprav je nekje v preteklosti, ji to želi izpovedati. Zato naproša angela, naj ji sporoči, kako ima rad svojo kulturno dediščino. Svojo Šavrinko. Zbudi ga današnja resnica. Šavrinke ni več. Toda ostala bo v njemu, v njegovih potomcih, v prihodnjih rodovih. Še so živi spomini na krušarice, perice, na dišeč kruh. Danes črn asfalt in beton prekrivata Šavrinkine stezice. Toda v mislih, v spominu in v tej pesmi stezice ostajajo. In ostale bodo za vedno takšne, kot so bile nekoč.

Skladbo je za klapske vokale priredil član skupine Davorin Lovrečič, pesem pa so fantje posneli v studiu Tramon pri glasbenem producentu Janu Baruci. Snemanje videospota so tokrat zaupali izkušeni ekipi TV Veseljak. Z njimi in igralko Nino, ki se je preizkusila v vlogi pristne Šavrinke, so se podali na avanturo po istrskem podeželju. Fantje so videospot posneli v vasi Podpeč, pod steno kraškega roba, in v Kubedu, kjer so se jim pridružili še člani društva Šavrini in anka Šavrinke.