Prisluhnite nam radio LIVE Broadcast!

Poslušajte  Radio Sevnica-Narodnjak KLIKNI ME logo sevnica

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Pustni krofi

Za 24 krofov: potrebujemo:

 • 1 kg moke (pol gladke, pol ostre moke)
 • 2 kocki kvasa (1 kocka kvasa in 1 pecilni prašek)
 • 500ml mlačnega mleka
 • 7 rumenjakov
 • 60g sladkorja (plus mojih še vsaj 60g oz še 120g je predlagala prijateljica)
 • 1 vanilijev sladkor ali notranjost enega stroka vanilije
 • 1 dl olja ali ne-vročega stopljenega masla
 • 1/2 dl ruma
 • 1 kavna žlička soli
 • sok polovice limone
 • nastrgana limonina lupinica polovice bio limone

Vse sestavine naj bodo sobne temperature. Zato jih eno uro pred delom postavimo na pult v toplo kuhinjo.
Kuhinjo dobro ogrejemo.

Pripravimo si kvasec iz nadrobljenega kvasa, 250ml toplega mleka (ne vročega, ker vročina ubije kvasovke!), žlice sladkorja in žlice moke, ki jih z metlico rahlo premešamo. Na pultu pustimo 15 minut vzhajati. Kvasec se speni in dvigne.

Rumenjake, sladkor in vanilijev sladkor v veliki posodi za gnetenje stepamo z električnim mešalnikom, da postane zmes penasta ter naraste
(levo kvasec, desno rumenjakova masa z  rumom in oljem na površini)

krof 1

Dodamo olje in rum. Mešamo dalje, tokrat z gnetilnimi nastavki in počasi dodajamo sol, limonin sok, vzhajani kvas, preostanek mleka in presejano moko. Mešamo še približno 10 - 15 minut. Čas gnetenja je ključen, zato ne prehitevajte. Testo lahko naredite tudi v aparatu za gnetenje testa. Najprej delate s stepalnim nastavkom, nato ga zamenjate za gnetilni kavelj. Ročno ga najprej gnetete s kuhalnico, saj je testo lepljivo.

 Ko je zmešano, maso zajemamo z jedilno žlico in oblikujemo kroglice ali pa testo razvaljamo in izrezujemo kroge ter potem iz ostankov zgnetemo kroglice. Odtehtano testo (50g za manjše, 80-100g za večje) med dlanmi še dobro pregnetemo in iz njega naredimo kroglico, ki jo oblikujemo tako, da damo kroglico testa na mizo, ga pokrijemo s peto dlani, s katero krožimo po mizi, da se oblikuje res lepa, enakomerna kroglica) in jih pustimo vzhajati na pomokanem peki papirju ali prtiču, na toplem in pokrite s prtom približno 30 minut. Med vzhajanjem – po 15 min - jih obrnemo, tako da vzhajajo z obeh strani.
Zapomnimo si katere smo najprej oblikovali, ker jih med vzhajanjem obračamo prve in ker ti gredo prvi v olje. Dovolj vzhajane krofe v roki čutite kot rahle puhaste kroglice, ne pa težke kepe testa. Volumen je podvojen.

krof 2

V kozico damo za 3 prste olja ter ga počasi že med drugim vzhajanjem krofov segrevamo (tudi po 15 minut na nizkem ognju). V ne prevroči maščobi jih zlato - rumeno pečemo 3 minute v pokriti posodi(krof obrnemo na penavko in položimo v olje, torej gre v olje z vzhajano stranjo navzdol). Krofi skorajda ne cvrčijo. Prvo pečemo pokrite. Ko jih obrnemo, odkrijemo posodo ter pečemo še 3 minute.
Maščoba je prave temperature (160-170 stopinj), ko se ob leseni kuhalnici nežno dvigajo mehurčki, vendar kuhalnica ne zacvrči takoj, ampak po kakšni sekundi. Preizkus lahko naredite tudi z ostanki testa, da dobite občutek kako hitro se bodo krofi cvrli. V posodi pečemo toliko krofov, da lahko ti prosto plavajo v olju in se ne dotikajo dna ali sten posode. Ne pozabite, da se krofi med peko še napihnejo.

Pečene krofe položimo na papirnate serviete, da se olje vpije v njih, počakamo, da se ohladijo in jih nato z brizgo napolnimo z marelično marmelado ter pred serviranjem posujemo s sladkorjem v prahu.

krof 3

50g testa: mali
80-110g testa za kroglico: veliki

Iz polovične mase sem jih naredila 14. Testo za vsako kroglico je tehtalo 70-80 gramov.

Pazimo, kako testo mesimo. Če ga s kuhalnico, pazimo da testa ne dvigamo preveč. Gospodinje pravijo, da potem v krofu lahko nastanejo velike luknje.
Testa za krofe ne vzhajamo preveč, saj imajo lahko prevelike luknje. Na toplem 15 min + 15 min na drugi strani bo ravno prav.

Prvič v življenju moji, moji
Naredila sem pravo raziskavo kateri recept uporabiti in malo preuredila recept TANJE. Recept sem  preizkusila in krofi so popolnega okusa!! Edino sladkorja sem dala več kot enkrat več, ker je 60g nekam malo (saj ne da se mi je usul, ker nisem mogla verjet, da je notri le 60g). Že samo testo mi mora biti dobro tako da se da krof pojesti tudi brez marmelade. Če ne niso tako dobri.  Krofi po tem receptu se topijo v ustih, so puhasti, mehki, sladki, z drobnimi luknjicami, gosti, penasti, slastni.

In zopet priznam in ni me sram: Ne znam cvreti!!! Nisem se še odločila ali je to dobro ali slabo, ker me tako vsaj ne bo prevečkrat zamikalo. Ali pa tudi, ko se bom trudila popraviti prejšnje napake. Kaj pa vem. In potem sem se spravila cvreti še v težki litoželezni posodi, ki a) je moraš biti kar navajen in b) nima prozornega pokrova c) spremembe temperature so počasne d) je odlična in jo obožujem!
Prva runda krofov se je cvrla na 7/9 na indukciji. Ne se smejat! Jaz ne cvrem! Druga na 5, tretja pa že na 4, zadnja krofa pa na popolni 2-4. Od začetka na 3-4, dokler se ni olje ogrelo. Ko sem jih obrnila in posodo odprla, sem zmanjšala na 2-3 (za vzdrževanje temperature dveh do treh prstov olja je tako potrebna zelo nizka temperatura, okoli 3). To je bila super nastavitev za največjo ploščo. Ampak kdo bi si mislil, da krofi ne cvrčijo tako kot pohana bedrca, ko jih pečeš. Naslednjič bom tudi jaz to vedela. In dala segrevati olje 10 min preden bodo krofi do konca vzhajani.

krof 4

Rezultat so bili krofi, dobri kot s*****, vendar so prve tri runde barve, ki jim ne pristaja. Vendar pravi krofožeri pojemo tudi takega, samo da je pač bolj zdrav. Izdolbeš ga od znotraj, površino, ki se je dotikala olja, pustiš. Zelo zdravo a ne. Poleg tega je bilo potrebno hitro uničiti dokaze.
Nekaj sem jih napolnila z marmelado, vendar sem jih kar rezala in polnila z marmelado in vanilijevo kremo. Za tole se niti brizgalke ne bi splačalo vzeti v roke. Vendar še enkrat ponavljam: recept je enkraten!! Mogoče se naučim cvreti in takrat bodo pa še lepe barve.

PS: Beljake zamrznemo, da jih bomo drugič imeli za Swiss meringue buttercream, španske vetrce, Italian meringue buttercream, macaron-e, indijančke ali Schneenockerl-e kot jih je delala naša oma!!
In spet smo pri zamrzovanju slaščic in surovin: Krofe, ki jih ne pojemo še isti dan, zamrznemo. Tudi če le do naslednjega dneva. Če imamo mikrovalovno pečico je to zmaga za krofe, ki so stari en dan. Krof par sekund ogrevamo in je topel in mehak, tudi če je bil prej trd. S sladkorjem pa posujemo tik pred serviranjem.

krof 5

Pripravila Ana

Pin It

Radio Sevnica v ŽIVO/LIVE

Save

Save

Save

Save

Predvajalniki za poslušanje radia - Klikni Prenesi in Shrani

Predvajalniki!!!

Winamp

   vlc            

winamp

Save

Save

Save

Save

Save

SPONZORJI

logo asdvs

dosje devices mockup4

 

partynet1 
 doniram

                                                radio sevnica na t2oglasnoporocilo3       stran gostuje

zalozba mandarina