Kvašeni flancati

Flancati iz kvašenega testa so klasična pustna sladica, ki je za tiste malce manj izurjene peke dober kuharski začetek peke krofov.

Potrebovali boste:

Kvasu primešamo sladkor, žličko moke in malo mlačne vode. Pustimo vzhajati. Moko presejemo v skledo, ob steno sklede damo sol. V jamico na sredi damo sladkor, stepena jajca, rum, limonino lupino. Na koncu dodamo vzhajani kvas in vse dobro zmešamo, zgnetemo toliko, da odstopa od sklede. Pokrijemo in naj vzhaja dobro uro. Nato ga razvaljamo na pol centimetra debelo in s koleščkom razrežemo na pravokotnike, ki jih po sredini razrežemo. Flancate še enkrat pokrijemo in naj na toplem vzhajajo še 15-20 minut.

Pristavimo maščobo. Ko so flancati še v fazi vzhajanja, jih začnemo polagati v olje – z vrhnjo stran najprej. Ne sme jih biti naenkrat preveč v posodi. Pokrijemo. Obrnemo in nato odprto ocvremo. Ocvremo jih do zlato rumene barve. Ocvrte odcedimo na papirnati brisači in še vroče flancate potresemo s sladkorjem v prahu in ponudimo.

Če kvašeno testo vzhaja prekratek čas, je gosto in težko. Predolgo vzhajano kvašeno testo postane pustega okusa in grde barve.

Ponekod kvašene flancate nadevajo z marelično marmelado.

kvaseni flancati