Radio Sloven'c sporoča: ->     Dobrodošli na strani radia Sloven'c ...     Vljudno vas vabimo k ogledu vsebin, katere skrbno pripravljamo za vas ...     Ponujamo vam tudi 2 lestvici, na katerih lahko oddate vas glas ...     Vabljeni tudi k poslušanju našega radia ...

Ker je ++PEPELNIČNA SREDA++ in strogi post (za tiste, ki se tega držijo po krščanskih vrednotah), je recept kakor nalaš za postne dni.
Torej, je pa tudi zelo na hitro pripravljeno kosilo za ta moderni čas, ko vse hiti.

Sestavine zadostujejo za glavno jed za eno lačno osebo.

Potrebujemo:

  • 100 g instant polente
  • 500 ml vode
  • ščep soli
  • 250 g svežih šampinjonov (1 mala košarica) lahko tudi druge gobice
  • 1-2 jedilni žlici olivnega (ali drugega) olja
  • 3 drobno nasekljane stroke česna
  • za pest svežega nasekljanega peteršilja
  • poper, sol
  • 1 jedilno žlico sveže iztisnjenega limoninega soka.

Vodo prelijte v kozico in ji dodajte ščep soli. Počakajte, da zavre. Ko zavre, počasi vsipajte polento v vročo vodo in ob tem ves čas mešajte, da se ne naredijo grudice.

Počakajte, da zavre in nato zmanjšajte ogenj. Polento ves čas mešajte, dokler se vsa voda ne absorbira (dobrih 5 minut).

Polento odstavite z ognja in se lotite šampinjonov.

Šampinjone dobro sperite pod tekočo vodo in jim odstranite ali tik pod klobukom odrežite bete. Če so šampinjoni večji, jih prerežite na polovičke ali četrtine. V ponvi segrejte olje, dodajte nasekljan česen ter ga pražite približno minuto, da zadiši in rahlo zarumeni.

Česnu dodajte šampinjone in jih dušite na močnem ognju, da vpijejo olje. Večkrat jih premešajte. Kozico s šampinjoni pokrijte in zmanjšajte ogenj na polovično vrednost. Počakajte, da šampinjoni oddajo vodo.

Znova zvišajte ogenj na maksimum in dušite šampinjone 5-7 minut, da voda izpari. Ob tem šampinjone večkrat mešajte. Ko izpari vsa voda, dodajte jedilno žlico sveže iztisnjenega limoninega soka. Začinite jih s soljo in poprom. Čisto na koncu, ko ste šampinjone že odstavili z ognja, dodajte nasekljan svež peteršilj in premešajte.

Polento razporedite na krožnik in jo s kuhalnico nekoliko sploščite, da naredite podlago za šampinjone. Na polento nadevajte pražene šampinjone in uživajte v odličnem hitro pripravljenem kosilu.

polenta s prazenimi sampinjoni

Pin It

Prijava na novice

Vaš E-mail 
Ime 
Vnesite naslednje fgplauhy Pomagajte nam preprečiti SPAM!