Prisluhnite nam radio LIVE Broadcast!

Poslušajte  Radio Sevnica-Narodnjak KLIKNI ME logo sevnica

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Krompirjeva juha z gobami in ajdovimi žganci

Kaj boste pa danes pripravili za kosilo??? Še ne veste??? Imamo predlog in idejo. Vsebino imamo verjetno že tako vso doma in samo malo se je treba potruditi. Čas za pripravo je pa malo več kakor 60 minut.

Sestavine:
Za juho:

  • 200 g jurčkov
  • 600 g krompirja
  • 6 korenčkov
  • 5 strokov česna (ali polovica čebule)
  • 1 liter jušne osnove (ali vode)
  • 2 žlici moke
  • majaron
        lovorov list
        sol
        poper
        kis
        kisla smetana

Za ajdove žgance:

  • 300 g ajdove moke
  • 100 g ocvirkov (ali slanine)
  • 1 žlica svinjske masti (ali nekaj olja)
  • sol

Priprava:

Za krompirjevo juho z gobami in ajdovimi žganci najprej pripravimo juho. Gobe očistimo in jih narežemo na lističe. Česen in pol peteršilja sesekljamo.

Na vroče olje damo česen in peteršilj (namesto česna lahko uporabimo čebulo). Ko zadiši dodamo še gobe in počasi pražimo 10 do 15 minut. Nato malo pomokamo, hitro pomešamo in zalijemo z jušno osnovo.

Dodamo še na kocke narezan krompir in korenje ter lovorov list. Po okusu solimo in popramo in kuhamo. Ko je krompir mehak, začinimo še z ostalo polovico peteršilja in majaronom. Okisamo po okusu.
(S paličnim mešalnikom lahko del juhe zmiksamo)

Za ajdove žgance zavremo in solimo vodo (vode naj bo 2 ali 3-krat toliko kot je ajdove moke). Ko voda zavre, vanjo vsujemo moko.

Pustimo vreti približno 15 minut, nato maso obrnemo, na sredini prebodemo in kuhamo še 10 minut. Odlijemo vodo (nekaj je prihranimo, da jo dodamo ajdovim žgancem, če so presuhi). Segrejemo mast in jo zlijemo v lonec z žganci.

Premešamo. Žgance z vilico nadrobimo v skledo in jo posujemo z ocvirki, ki smo jih pred tem na hitro popekli na nekaj olja, da so lepo porjaveli.

Krompirjevo juho z gobami in ajdovimi žganci postrežemo v ogretih krožnikih in dodamo žlico kisle smetane.
Nasvet:

Namesto svežih gob lahko uporabimo tudi zamrznjene ali posušene (posušenih v tem primeru uporabimo manj).

krompirjeva juha

Pin It

Danes na programu

Mešana glasba
09:03 - Računalniške novice
Mešana glasba
18:03 - Računalniške novice
Mešana glasba

Radio Sevnica

Loading radio ...

Z vami je Radio Sevnica v živo!

radio online

Radio Sevnica v ŽIVO/LIVE

Save

Save

Save

Save

Predvajalniki za poslušanje radia - Klikni Prenesi in Shrani

Predvajalniki!!!

Winamp

   vlc            

winamp

Save

Save

Save

Save

Save

SPONZORJI

logo asdvs

dosje devices mockup4

 

partynet1 
 doniram

                                                radio sevnica na t2oglasnoporocilo3       stran gostuje

zalozba mandarina