Rižota

Velikokrat smo že jedli rižoto, pa naj bo takšno ali drugačno. Obstaja kar veliko načinov priprave in tudi receptov. Mi vam ponujamo kar tradicionalni recept, ki je še najbolj priljubljen.

Sestavine:

 

Čas priprave:

30 do 60 min

 

Priprava:

V globlji ponvi segrejte olivno olje in na njem prepražite na koščke narezan piščančji file.
Medtem čebulo in česen drobno sesekljajte in ju stresite k piščancu, dodajte pa tudi mešano zelenjavo po želji (korenje, papriko, grah, bučke, gobe). Pražite toliko časa, da se čebula zmehča. Dodajte riž in ga pražite toliko časa, da postekleni (okoli tri minute). Zalijte z belim vinom in mešajte toliko časa, da se ta ukuha.
Če boste rižoto pripravili s piščančjo osnovo (piščančjo juho), tej dodajte žafran, prav tako, če jo boste pripravili z vodo (lahko pa uporabite tudi zelenjavno ali govejo jušno osnovo). Nato rižu prilijte zajemalko vroče osnove. Med občasnim mešanjem kuhajte toliko časa, da se tekočina povsem ukuha. Nato dodajte naslednjo zajemalko osnove, postopek pa ponavljajte okoli 10 minut oziroma toliko časa, da se riž skuha al dente. Rižoto med kuhanjem začinite s soljo in poprom.
Ponev odstavite in v riž vmešajte koščke masla in 30 g drobno naribanega parmezana. Pokrijte in pustite stati tri minute.
Servirano rižoto posujte s peteršiljem in parmezanom.

Priporočamo:

Zraven rižote odlično pašejo tudi razne solate. Po vaši izbiri!!!

 

rizota