Viktor Orban svari pred bruseljsko popustljivo politiko do migrantov: “Zahod bo padel, Evropa pa še zdaj ne dojema, da je sredi invazije!”

Madžarski premier Viktor Orban je v nedeljo še zaostril svojo protimigrantsko retoriko in opozoril madžarske volivce, da so oni zadnji branik pred invazijo Evrope. Pozval jih je, naj ga na aprilskih volitvah izvolijo še za tretji mandat, v maniri predsednika ZDA Donalda Trumpa pa je obljubil, da bo zanj vedno “Madžarska na prvem mestu”.

viktor orban

“Nad Evropo se zgrinjajo temni oblaki zaradi priseljevanja,” je dejal vodja desne stranke Fidesz v Budimpešti v svojem letnem govoru o stanju v državi. “Države bodo prenehale obstajati, Zahod bo padel, Evropa pa še zdaj ne dojema, da je sredi invazije,” je dejal in dodal, da bodo velika evropska mesta kmalu večinsko muslimanska.

Napovedal je, da bo zanj in za Fidesz še naprej “Madžarska na prvem mestu” in da jo bo ubranil nevarnih poskusov iz Zahoda, zlasti politikov iz Berlina, Bruslja in Pariza, da bi Madžarsko naredili “za deželo priseljencev”, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Hkrati je napadel tudi madžarsko opozicijo, češ da je z nasprotovanjem vladnim ukrepom za zaprtje meja pred migranti popolnoma brez stika z realnostjo in da ji ni pomoči. “Opozicija ne razume, v kakšnem obdobju smo,” je dejal, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Znova je napadel tudi humanitarne nevladne organizacije, ki pomagajo beguncem in prosilcem za azil. “Če ne bodo prenehale s svojimi nevarnimi dejanji, potem jih bomo enostavno nagnali iz države, ne glede na to, kako vplivne ali bogate so,” je dejal.

Madžarski parlament bo sicer v torek začel obravnavo zakonskega paketa, ki naj bi podrobneje opredelil – predvsem pa zaostril – možnosti delovanja nevladnih organizacij na področju pomoči beguncem in migrantom. Tako bodo na primer uvedli “kazenski” davek v višini 25 odstotkov na vso materialno pomoč iz tujine. Prav tako bo sodelavcem nevladnih organizacij prepovedano zadrževanje na območju meje.

Vse civilne organizacije, ki bodo želele pomagati beguncem in iskalcem azila, bodo za to morale dobiti dovoljenje notranjega ministrstva. Če se ne bodo držale novih pravil, pa jih bodo lahko doletele visoke denarne kazni in tudi ukinitev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Za zakon, ki bi omogočil tudi prepoved delovanja kake nevladne organizacije, vlada potrebuje dvotretjinske večino v parlamentu, ki pa je Orban zdaj nima. Računa na to, da jo bo dobil na volitvah 8. aprila, nato pa bi sprejeli ta zakon ali po možnosti cel zakonski paket glede delovanja nevladnih organizacij, še navaja dpa.

V ozadju sprejemanja te zakonodaje je sicer predvsem boj proti ameriškemu filantropu Georgeu Sorosu, ki da s financiranjem nevladnih organizacij spodkopava prizadevanja Orbanove vlade pri zapiranju vrat migrantom. Tudi Orban je ta zakonski paket poimenoval “Stop Soros”. Zakonodajo sicer že preučuje Evropska komisija, ker naj bi bila v nasprotju s temeljnimi načeli evropskega prava. (sta)