Evropska poslanka Romana Tomc gostja Evropskega večera na Polzeli

Evropska poslanka Romana Tomc je bila včeraj v Polzeli gostja pogovornega omizja, na katerem je tekla beseda o domačih in tujih temah.

romana tomc polzela

Evropska poslanka je predstavila svojo karierno pot in delo v prvem mandatu Evropskega parlamenta. Izpostavila je svoje delo na področju sociale in podarila, da lahko: "Evropska unija države na področju sociale usmerja in jim daje napotke, a ureditev socialnega sistema ostaja v rokah držav članic in njihovih nacionalnih vlad. Spremembe na socialnem področju v Sloveniji so nujne, naloga pa je v rokah Vlade Republike Slovenije. Sistem je nepregleden in preveč zapleten, da bi iz njega koristili le tisti, ki si to res zaslužijo in ne tisti, ki se znajdejo."

Kot enega izmed večjih dosežkov je izpostavila postopek, ki ga je na njeno pobudo proti Avstriji sprožila Evropska komisija: "Avstrija je namreč sprejela diskriminatorno zakonodajo, s katero je Slovencem, zaposlenim v Avstriji, znižala otroške dodatke. Zato sem sprožila akcijo, ki so podprli tudi številni poslanski kolegi in ki se je že obrestovala. Avstrija je s strani Evropske komisije prejela opomin in v kolikor ne bo ustrezno ukrepala in diskriminatorne poteze preklicala, bo prejela tudi kazen."

Gostje so se dotaknili tudi neuspešnosti Slovenije pri črpanju evropskih sredstev: "Vlada pravi, da je pri črpanju uspešna. Vendar je vse odvisno od tega, iz katerega zornega kota pogledamo. Razlika je namreč med tem, koliko projektov je prijavljenih in tem, kateri so tudi uspešno izpeljani in zaključeni. Slovenija ima na tem področju ogromno neizkoriščenega potenciala. Pomembno je, da sledimo primerom dobrih praks v drugih državah in se iz njih kaj naučimo."

V zaključnem nagovoru je evropska poslanka Romana Tomc poudarila: "Pomembno se je zavedati, da je naša prihodnost v povezani Evropski uniji, ki ohranja našo kulturo in vrednote. Tudi zato so prihajajoče evropske volitve tako zelo pomembne!"