Radio Sloven'c sporoča: ->     Dobrodošli na strani radia Sloven'c ...     Vljudno vas vabimo k ogledu vsebin, katere skrbno pripravljamo za vas ...     Ponujamo vam tudi 2 lestvici, na katerih lahko oddate vas glas ...     Vabljeni tudi k poslušanju našega radia ...

Ameriški predsednik Joe Biden govori o aprilskem poročilu o delovnih mestih v vzhodni sobi Bele hiše v petek. (SAUL LOEB / AFP prek Getty Images)

1232744639

Predsednik Joe Biden je dejal, da aprilska pridobitev zaposlitve, ki je bila daleč od pričakovanj, kaže na potrebo po njegovih načrtih za spodbujanje gospodarstva, zavrača idejo, da povečane dajatve za zavarovanje za primer brezposelnosti preprečujejo, da bi Američani zapolnili milijone prostih delovnih mest.

"Jasno je, da nas čaka še dolga pot," je dejal Biden v petek v Beli hiši. "Še vedno se izkopavamo iz gospodarskega kolapsa, ki nas je stal 22 milijonov delovnih mest."

Dejal je, da se denar še vedno razdeljuje iz načrta za reševanje zaradi koronavirusa v višini 1,9 bilijona dolarjev, ki ga je podpisal marca. "Današnje poročilo samo poudarja moj pogled na to, kako pomembni so ukrepi, ki jih izvajamo," je dejal.

Šibki podatki lahko spodbudijo Bidenovo gospodarsko agendo v višini 6 bilijonov dolarjev z odkritimi argumenti, da bi spodbujevalna zakonodaja, ki jo je podpisal marca, skupaj z njegovimi predlaganimi izdatki za infrastrukturo in socialne programe spodbudila hudo inflacijo.

Usoda Bidenovih gospodarskih načrtov je odvisna od ozko razdeljenega kongresa. Prenos predlaganega povečanja dolgoročne porabe v višini 4 bilijonov dolarjev, davčne olajšave, ki zajemajo infrastrukturo za socialne programe, vključno z varstvom in izobraževanjem otrok, pa bo odvisno od tega, kje bodo zakonodajalci našli kompromis.

Poročilo o delovnih mestih daje Bidenu nov argument, ko išče podporo volivcev in poslancev. Delodajalci so prejšnji mesec dodali 266.000 delovnih mest, stopnja brezposelnosti pa se je povečala na 6,1%, so sporočili z ministrstva za delo v primerjavi z napovedmi za 1 milijon večjih plačil in zmanjšanje brezposelnosti.

Načrti porabe

Republikanci v Kongresu so nasprotovali obsegu in velikosti predlogov. Demokrati so bili glede skupne velikosti predlogov manj enotni kot pri odobravanju Bidenovega paketa pomoči za viruse. Kongres bi lahko o novih načrtih porabe razpravljal že jeseni ali celo leta 2022.

Republikanci in podjetja, ki so se lotili številk delovnih mest, so zaradi dodatnih tedenskih nadomestil za brezposelnost v višini 300 ameriških dolarjev, podaljšanih marca, ki trajajo do septembra, preprečevali delavcem, da bi zapolnili delovna mesta. Biden je dejal, da vpliv koristi na rast delovnih mest ni "nič merljivega".

"Današnje poročilo je izpodbijanje ohlapnih pogovorov, da Američani preprosto nočejo delati," je dejal Biden. "Podatki kažejo, da več delavcev išče službo in jih mnogi ne najdejo."

Čeprav je priznal, da "vem, da imajo nekateri delodajalci težave z zapolnjevanjem delovnih mest," je dejal, da večina Američanov iz srednjega in delavskega razreda, za katere ve, meni, da "je služba veliko več kot plača" in ceni dostojanstvo dela.

Davek od dohodkov pravnih oseb

Biden je odprl vrata kompromisom in namignil, da bi lahko podprl nižje zvišanje stopnje davka od dohodkov pravnih oseb, kot je sprva plaval.

Minister za delo Marty Walsh je v intervjuju za televizijo Bloomberg povedal, da bi v običajnih okoliščinah petkove številke delovnih mest pomenile "odličen mesec". Toda priznal je: "Še vedno imamo strm vzpon, še vedno imamo poti."

Nekateri ekonomisti so izrazili zaskrbljenost, da bi Bidenovi predlogi lahko pregreli gospodarstvo.

Podjetja so v predlogu zakona o olajšavah kritizirala tudi povečane dajatve za zavarovanje za primer brezposelnosti, saj zadržujejo delavce doma in podjetjem otežujejo zasedbo prostih mest. To je argument, ki so ga sprejeli republikanci, čeprav so ekonomisti dvomili, kako močna je ta dinamika.

"Dokazi, da se veliko število Američanov odločajo, da bodo ostali doma, ker jim dajatve za brezposelnost zadostujejo, so precenjeni," je povedal Carl Tannenbaum, glavni ekonomist pri North Trust v Chicagu. Poudaril je, da številne države podporo končajo po 27 tednih.

 

doniram

Pin It

Prijava na novice

Vaš E-mail 
Ime 
Vnesite naslednje fwdvfpfu Pomagajte nam preprečiti SPAM!