Radio Sloven'c sporoča: ->     Dobrodošli na strani radia Sloven'c ...     Vljudno vas vabimo k ogledu vsebin, katere skrbno pripravljamo za vas ...     Ponujamo vam tudi 2 lestvici, na katerih lahko oddate vas glas ...     Vabljeni tudi k poslušanju našega radia ...

Nemško vrhovno sodišče je potrdilo dosmrtni zapor za udbaša Josipa Perkovića in Zdravka Mustača. Obsojena sta bila 2016 zaradi sodelovanja pri umoru hrvaškega izseljenca Stjepana Đurekovića v Nemčiji 1983.

mustac perkovic

Zdravko Mustać in Josip Perković (Foto: Twitter)

Oba obsojenca sicer preživljata kazen v domovini, vendar pa ni rečeno, da bosta res ostala v dosmrtnem zaporu, saj si hrvaški predsednik Zoran Milanović prizadeva za njuno izpustitev. Milanović namreč prihaja iz SDP, torej naslednice Zveze komunistov Hrvaške.

 

Ob vsem tem je pomenljivo, da sta bila oba obsojena zgolj na podlagi enega umora, čeprav jih je bila cela serija. Znano je, da je Udba načrtno likvidirala precej pripadnikov hrvaške politične emigracije, pri čemer pa ni prizanašala niti otrokom. Za zdaj je potrjeno, da so udbovci likvidirali skupaj najmanj 68 pripadnikov hrvaške politične emigracije, večinoma v Nemčiji. Zadnji je bil umorjen Ante Đapić leta 1989, torej že v času, ko je prihajalo do družbenih sprememb.

PIŠE: Demokracija

 

doniram

Pin It

Prijava na novice

Vaš E-mail 
Ime 
Vnesite naslednje myvgjynw Pomagajte nam preprečiti SPAM!