Radio Sloven'c sporoča: ->     Dobrodošli na strani radia Sloven'c ...     Vljudno vas vabimo k ogledu vsebin, katere skrbno pripravljamo za vas ...     Ponujamo vam tudi 2 lestvici, na katerih lahko oddate vas glas ...     Vabljeni tudi k poslušanju našega radia ...

V Sloveniji bo vaja na območju Črnega Kala potekala med 10. in 16. majem. 

a05d3ab390939e3f231e slovenska vojska

Med 10. in 21. majem bo na območju Slovenije, Grčije, Hrvaške in Italije potekala mednarodna vojaška vaja Zvezdni vitez 2021. Priprave enote zračne obrambe Slovenske vojske in Združenih držav Amerike se na območju Črnega Kala začnejo že to soboto, 8. maja.

Na mednarodni vojaški vaji se bodo skupaj urili pripadniki pehote, protizračne obrambe, mornarice in letalstva oboroženih sil Albanije, Grčije, Hrvaške, Italije, Slovenije in Združenih držav Amerike, so sporočili z ministrstva za obrambo.

V Sloveniji bo vaja na območju Črnega Kala potekala med 10. in 16. majem, kjer bodo razmeščene enote zračne obrambe Slovenske vojske in Združenih držav Amerike.

Na letališču Cerklje ob Krki bo vzpostavljeno glavno poveljstvo zavezništva za izvedbo vaje ter baza udeleženih helikopterjev ameriškega letalstva. Po scenariju vaje bodo enote zračne obrambe zagotavljale varovanje zračnega prostora zavezniških sil na območju delovanja ter preverile medsebojno povezljivost sistemov zračne obrambe kratkega in dolgega dosega.

Helikopterji ameriškega letalstva bodo sodelovali tudi na mednarodni vojaški vaji Jadranski udar 2021, ki bo med 17. in 22. majem potekala na širšem območju Slovenije.
Pahor precepljenost vojakov izpostavil kot navdih za civilno prebivalstvo

Predsednik republike Borut Pahor je ob današnjem obisku kranjske vojašnice Slovensko vojsko izpostavil kot navdih za civilno prebivalstvo, ko gre za precepljenost proti covidu-19. Prav tako pa je nanjo ponosen zaradi projekta, ki po besedah Roberta Šipca z direktorata za logistiko za vojašnico predstavlja "energetski in okoljevarstveni preporod".

Pahor je poudaril, da je Slovenska vojske že v več kot 60 odstotkih odporna na okužbo s covidom-19. To je po njegovih besedah dosegla s precepljenostjo in prekuženostjo, z zgledom vodilnih v vojski in potrpežljivostjo pri argumentiranju, zakaj je to koristno in prav. "Vse to lahko razumemo tudi kot navdih za naša ravnanja v prihodnjih tednih in mesecih," je pojasnil.

Prav tako je Pahor na Slovensko vojsko ponosen, ker pomaga civilnemu prebivalstvu, da bi doseglo enak rezultat, torej več kot 60-odstotno precepljenost, "s čimer bomo tudi končali zdravstveni del krize, ki smo ji priča".

Bo pa tudi pri civilnem prebivalstvu treba biti potrpežljiv, je opomnil Pahor. Ljudi bo za cepljenje treba navdahniti z argumenti, prijaznostjo in z vabljenjem, da to storijo. Pomisleke nekaterih bo treba odpravljati s prepričljivo razpravo, pri tem pa je zelo pomembno, da v njej sodelujejo ljudje z avtoriteto med prebivalstvom, kot so družinski zdravniki, je povedal predsednik.
Na cesti občasno povečan promet

Med vajo bo občasno povečan promet vojaških vozil in preleti letalnikov. V soboto, 8. maja, in nedeljo, 9. maja, bo povečan promet iz smeri Karavank in Cerkelj ob Krki proti Črnemu Kalu, v petek, 14. maja, in soboto, 15. maja, pa iz smeri Črnega Kala proti Cerkljam ob Krki.

 

 VIR: SIOL

doniram

Pin It

Prijava na novice

Vaš E-mail 
Ime 
Vnesite naslednje uownyjwh Pomagajte nam preprečiti SPAM!