Prisluhnite nam radio LIVE Broadcast!

Poslušajte  Radio Sevnica-Narodnjak KLIKNI ME logo sevnica

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Škandal: Židan je 1.665 evrov zaračunal kar iz podjetja Gregorino

Poslancu SD Gregorju Židanu nogometna zveza za delo pomočnika glavnega trenerja, kot kaže, ni plačala na roko ali na osebni račun. Po podatkih mandatno-volilne komisije je Židan račun za delo poslal nogometni zvezi kar iz svojega podjetja Gregorino d. o. o.

gregor zidan

 

Ni pa to še dokaz, da je nogometna zveza tudi plačala podjetju. To bi bilo še bolj sporno. Trenerskega dela ob poslanskem državni zbor Židanu na začetku mandata ni dovolil. Tudi dela prek poslančevega zasebnega podjetja mu niso dovolili. Če se izkaže, da je Židan kršil zakon dvakratno, bi lahko bil ob poslanski mandat.

Po računu, ki ga je izdalo Židanovo podjetje, registrirano za strežbo pijač, bi nogometna zveza morala plačati 1.300 evrov za dnevnice, 65 evrov za kilometrino, prištetih pa je še 300 evrov davka. Židan je doslej javno trdil, in to piše tudi mandatno-volilni komisiji, da je opravljal neprofitno delo. A podjetje, ki je izdalo račun, opravlja pridobitno dejavnost.
Kako zaračunati dnevnice poslancu?

Nejasno je, kako je lahko Židanovo podjetje drugemu podjetju (nogometni zvezi) zaračunalo dnevnice za poslanca, ki ni zaposlen pri njih. In po zakonu tudi ne sme biti zaposlen drugje. Račun je takšen:

racun

Židan kot poslanec tudi ne bi smel poslovati prek svojega podjetja in zaračunavati drugim podjetjem usluge. Kar je, tako se zdi, tudi storil. To dejstvo bo, kot kaže, položaj Židana, ki mu grozi celo izguba mandata, še zapletlo.

V obvestilu mandatno-volilni komisiji, ki je zahtevala od Židana pojasnila o dodatnem delu ob poslanskem, ki mu ga niso dovolili, je Židan podrobno pojasnil, da je o dodatnem delu med 18. in 30. marcem, za katerega je v državnem zboru vzel dopust, obvestil in se o tem sporazumel s poslansko skupino SD. Vodi jo Matjaž Han. Čeprav je bil na dopustu, pa je, kot je pojasnil, v tem času zvečer dvakrat šel na glasovanje v državni zbor.

Stranka SD doslej ni povedala, da bi njihov poslanec z nogometno zvezo posloval prek svojega zasebnega podjetja in tudi ne, kako so to sodelovanje z nogometno zvezo v SD sicer urejali.

Zakon poslancem prepoveduje opravljati pridobitne dejavnosti, le izjemoma pa smejo po "obvestilu pristojnemu delovnemu telesu državnega zbora samostojno ali v delovnem razmerju opravljati dejavnost, vendar največ v obsegu, ki ne presega petine polnega delovnega časa, potrebnega oziroma določenega za redno opravljanje dejavnosti, če gre za opravljanje zahtevnejših strokovnih, znanstvenih, pedagoških ali raziskovalnih del".

Židan ni obvestil pristojnega telesa, da bo kot trener delal za nogometno zvezo.

Po zaslužkih z nogometno zvezo pa je zadnje leto zaslovel tudi predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel, kar se je razvedelo, da letno prejme 200 tisoč evrov nadomestila od Fife. Vesel trdi, da s tem ni nič narobe, da za dodatno delo ne potrebuje posebnih dovoljenj in da to tudi ni pridobitna dejavnost.

Židan je na začetku mandata zaprosil, da bi dodatno opravljal trenersko delo, a tega dovoljenja takrat ni dobil. Komu so dodatno delo dovolili in kako se je zapletlo pri Židanu, Primožu Siterju (Levica) in Nataši Sukič (Levica), ki dovoljenj niso dobili, lahko preberete tukaj: DODATNI ZASLUŽKI: SUKIČEVA, SITER IN ŽIDAN PO VZGLEDU VILFANA IN TOMIĆEVE.

Zakon pravi, da državni zbor lahko na predlog pristojnega delovnega telesa odkloni poslancu opravljanje dejavnosti ali dela, če to vpliva na izvrševanje funkcije poslanca ali ovira objektivno in od zunanjih vplivov neodvisno opravljanje funkcije.

Pa tudi, da poslancu preneha mandat, če v treh mesecih po potrditvi poslanskega mandata ne preneha opravljati dejavnosti, ki ni združljiva s funkcijo poslanca, in če nastopi funkcijo ali začne opravljati dejavnost, ki ni združljiva s funkcijo poslanca.

 

PIŠE: Peter Jančič  (SIOL)

 

doniram

Pin It

Danes na programu

Mešana glasba
09:03 - Računalniške novice
Mešana glasba
18:03 - Računalniške novice
Mešana glasba

Radio Sevnica

Loading radio ...

Z vami je Radio Sevnica v živo!

radio online

Radio Sevnica v ŽIVO/LIVE

Save

Save

Save

Save

Predvajalniki za poslušanje radia - Klikni Prenesi in Shrani

Predvajalniki!!!

Winamp

   vlc            

winamp

Save

Save

Save

Save

Save

SPONZORJI

logo asdvs

dosje devices mockup4

 

partynet1 
 doniram

                                                radio sevnica na t2oglasnoporocilo3       stran gostuje

zalozba mandarina