20. maj je svetovni dan čebel, ki ga od leta 2017 praznujemo na pobudo Čebelarske zveze Slovenije.

dancebel

Ta dan svetovno javnost opozarja, da so čebele za naše preživetje na planetu Zemlja izredno pomembne, zato je vloga vsakega posameznika za ohranitev čebel in ostalih opraševalcev v luči varovanja okolja ključna – še posebej tudi v luči letošnjih vremenskih razmer, ki so za čebelarjenje izrazito neugodne.

 

O dragocenosti čebel in o razmisleku, ki ga med nas prinaša njihov praznik, je spregovoril župan Občine Sevnica Srečko Ocvirk, tudi ljubiteljski čebelar. Njegova izjava je dostopna na YouTube kanalu Občine Sevnica oziroma na povezavi:

https://www.obcina-sevnica.si/sl/izpostavljeno/2021052008345165/ob-svetovnem-dnevu-cebel

 

Občina Sevnica pomen čebelarstva krepi z različnimi aktivnostmi: izvaja trajnostne okoljske ukrepe, skrbi za ustrezne krajinske ureditve in zasaditve medovitih rastlin, nudi podporo promociji izdelkov in lokalno pridelani hrani, ozavešča občane, izvaja razne izobraževalne vsebine, omogoča delovanje sevniške tržnice s stalno prisotnostjo lokalno pridelanega medu in še mnogo več.

 

Svoj odgovoren odnos do narave je nedavno potrdila tudi z odličnim tretjim mestom na izboru čebelam prijaznih občin v organizaciji Čebelarske zveze Slovenije; več na: https://www.obcina-sevnica.si/sl/o-obcini/novice-in-obvestila/2021012911504920/prijazni-tudi-cebelam