Radio Sloven'c sporoča: ->     Dobrodošli na strani radia Sloven'c ...     Vljudno vas vabimo k ogledu vsebin, katere skrbno pripravljamo za vas ...     Ponujamo vam tudi 2 lestvici, na katerih lahko oddate vas glas ...     Vabljeni tudi k poslušanju našega radia ...

Pred slabim mesecem dni je Uroš, sin znane slovenjebistriške družine arhitektov Kraševac, predstavil idejo, da v naslednjih dveh letih prejadra Atlantik. Ideja je izjemno atraktivna in pogumna in vredna pozornosti. Tudi vam predstavljamo drzen plan priprav za prihajajoče obdobje.

uros krasevac

Kdo je Uroš Kraševac?

Uroš se z jadranjem ukvarja že iz svojih ranih otroških let, ko je kot šestletnik sanjal in se tudi odločil, da postane jadralec. Njegova tekmovalna kariera je rodila nekaj solidnih rezultatov v razredu Optimist in Laser 4.7 ter uvrstitev v deseterico na evropskem mladinskem prvenstvu v razredu Laser Radial in na svetovnem mladinskem prvenstvu v razredu Laser Standard. Osemindvajsetletnik je diplomant kineziologije na Fakulteti za šport v Ljubljani in ko je govora o športu, je njegov moto: "Fse je treba probat". Zaposlen je na Jadralni zvezi Slovenije kot trener mladinske reprezentance v razredu Laser Standard, hkrati pa je tudi učitelj smučanja, deskanja in teka na smučeh.

 

Podiranje rekorda s sestro Marušo Močnik

Rad se ukvarja s stvarmi, ki jih sam pomenljivo opiše kot "odpiljene". V to kategorijo bi Uroš rad dodal še 'offshore' jadranje, to je tekmovalno jadranje na zelo dolge razdalje. Zato bo v začetku meseca junija kot del priprave na veliko zgodbo – regato Mini Transat – poskušal podreti Guinnessov rekord v prejadrani razdalji v dvoje na barki tipa 'dinghy'. »S sestro Marušo, bivšo tekmovalno jadralko, bova poskušala z jadrnico brez kabine prejadrati najmanj 360 navtičnih milj (iz Piranskega zaliva do Dubrovnika) in se s tem vpisati v Guinnessovo knjigo rekordov,« s trdno voljo zatrdi podiralec rekorda.

Z njima sodeluje širša ekipa prijateljev in znancev, s katero bodo skupaj poskrbeli za medijsko podporo projektu, ki naj bi trajal približno tri do štiri dni na Jadranu. Pogoji za rekord so zelo striktni, saj ne smeta v tem času imeti nikakršnega stika s drugim svetom kot morjem. Sedanje priprave so zelo zahtevne in natančne, saj morata biti na dan odhoda, ki je predviden 30. maja letos, iz Izole odvisna zgolj še samo od vremena, da lahko projekt resnično uspe. Domačini in širša javnost jih bomo lahko spremljali preko spletnega omrežja, kjer bosta objavljala vsakodnevne izzive oz. t.i. challenge, ki jima jih bomo lahko sproti zastavljali.

 marusa mocnik

Maruša Močnik slikovito opiše Uroševo nenavadno idejo:

»Podiranja Guinnessovega rekorda je še ena od Uroševih fantastičnih »glupih« idej, pri katerih ne morem manjkati. Fizično sva v super formi, jadralsko pripravljena in usklajena, mentalno pa … To vam zaupam v Dubrovniku, če se do tja ne pobijeva.«

 

Kaj je Mini Transat 2023?

V letu 2022 Uroša čakajo kvalifikacije za regato MINI TRANSAT. To je prestižni dogodek, za katerega izbrani jadralci porabijo veliko energije, časa in denarja. Z zgolj 6,5 m dolgo barko razreda mini 650, ki velja za najmanjšo regatno oceansko jadrnico, prečkajo Atlantik na preko 4000 navtičnih milj dolgi atraktivni in pustolovski regati. Tekmovalec na takšni solo regati mora biti vsestranski jadralec in športnik, sposoben sprejeti vse izzive, ki jih ponuja Atlantik, saj zunanja pomoč ni dovoljena. Posebnost te regate je tudi atlantski prehod brez kakršnegakoli stika s svetom, tudi brez vremenske podpore preko satelitov.

 minitransat

Mini Transat, ki se odvija vsaki dve leti, predstavlja torej izjemen solo jadralski izziv na 7500 kilometrih oceana z najmanjšo oceansko tekmovalno jadrnico. Le ta sodi v razred mini 650, za katero zbira sponzorska sredstva, bi zato rad poimenoval kar »Bisterca«, kot svoj kraj imenujejo prebivalci Slovenske Bistrice.

Pin It

Prijava na novice

Vaš E-mail 
Ime 
Vnesite naslednje cdzrwsik Pomagajte nam preprečiti SPAM!