Obetajoče napovedi epidemiologov, da bomo kaj kmalu v »zeleni fazi«, ta pa omogoča organizacijo tudi različnih prireditev, mednje sodijo prav gotovo tudi festivali, so se organizatorji najprestižnejšega festivala na sončni strani Alp odločili, da 29.

vurberk

Vurberški festival pripravijo na dan državnosti, 25. junija. Tako bo torej 30-letnica samostojnosti Slovenije obeležena tudi s 14. novimi skladbami, toliko bo namreč nastopilo ansamblov na letošnjem festivalu.

Festival, ki je izjemno cenjen med glasbeniki in ljubitelji narodno zabavne glasbe, organizira vurberško turistično društvo in skoraj vsak ansambel, ki ima v sestavu »frajtonarico« ima željo nastopiti na atraktivnem grajskem dvorišču na Vurberku. Pri izvedbi festivala bodo prizadevnim članom Turističnega društva Vurberk tudi letos pomagali, kot soorganizatorji, občina Duplek,tehnična organizacija pa je zaupana agenciji Geržina Videoton iz Maribora.

Za vse minule festivale je bil po prejemu prijav ansamblov, za vse, ki so izpolnjevali razpisne pogoje, zanje organiziran javni izbor, kar dvajsetkrat v Podnanosu v Vipavski dolini. Tokrat pa javnega izbora za letošnjega, ki je seveda bil načrtovan za minulo leto, pa zaradi vsem dobro znanega virusa, ki je še kako spremenil naša življenja, pa tega ni bilo. Posebna komisija, ki jo je določil organizator, je izmed 19 prijavljenih ansamblov, pregledala prijave in poslušala izvedbo skladbe s katero se je ansambel prijavil na razpis. Delo članov komisije je zagotovo bilo zahtevno, odločitev pa strokovna, tako, da bodo na 29. Vurberškem festivalu nastopili resnično tisti, ki si to tudi zaslužijo.

Na praznični petek, 25. junija se bodo ljubiteljem diatonične harmonike ter dvo in večglasnim petjem, na dvorišču vurberškega gradu predstavili ansambli PIK iz Šentjurja, Špadni fantje iz Vipave, Raubarji iz Škofje Loke, Brloga iz Šentilja v Slovenskih goricah, iz Slovenj Gradca ansambla Itak in Vez, Neli in muskontarji iz Vremskega Britofa, iz Metlike prihajajo člani ansambla Andreja Bajuka, s Cola Gregorja Kobala in iz Nove vasi Tomaža Rota, z Dolenjske Šentjanci, Posluh iz Vitanja, iz Novega mesta Poziv s Ksenjo Šašek ter Galama iz Poljčan.

Poleg tekmovalne skladbe, ki seveda mora biti povsem nova, pa bo vsak ansambel za »ogrevanje« zaigral še skladbo iz bogate zakladnice ansambla Lojzeta Slaka. Ta izjemen godec, ki je ustvaril nov slog domače glasbe, Vurberški festival, pa skozi izvedbe navdušil mlade in nastali so številni ansambli, ki so svojo uspešno glasbeno pot začeli prav na Vurberku. V spomin na legendarnega frajtonarja se na festivalu ansambli potegujejo za plaketo Lojzeta Slaka, ki jo za izvedbo podeljuje strokovna žirija, v njihovi domeni pa je tudi plaketa Jožeta Šifrarja, preminulega Slakovega pevca, ki jo prejme ansambel za najboljšo vokalno izvedbo. Na festivalu sodelujejo tudi radijske postaje Slovenije in nagradijo najboljšo skladbo, komisija za besedila podeli tri plakete, najboljšo letos prvič poimenovano po izjemni tekstopiski, Faniki Požek, ki je spisala nepozabne stihe številnim ansamblom, na Vurberku pa prejela kar 14 nagrad. Tudi občinstvo bo izbralo najljubši ansambel in podelili posebno plaketo, njihovi glasovi ter ocene strokovne žirije ter radijskih postaj pa bodo odločale o najprestižnejših festivalih nagradah, zmajih, podeljeni bodo bronasti, srebrni in zlati, skulpture zmajev bo izdelala umetnica tega posla Bernarda Kovačič iz Šmartnega ob Paki, od koder je tudi nepogrešljivi Jože Napotnik, avtor scenskih del.

 

Že tretje leto zapored bodo voditeljske »niti« v rokah Maje Oderlap in Klemna Bunderle, ki sta nasledila legendarni voditeljski par, Ido Baš in Janeza Toplaka in sta izjemno dobro sprejeta na festivalskem odru.

Organizatorji bodo vstopnice dali v prodajo šele po prvem juniju, ko bodo ukrepi za zajezitev covida-19 omogočali ogled festivala v živo vsem, ki si to želijo, rezervacije pa na Vurberku sprejemajo na elektronskem naslovu Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..