Še tu se potrjujejo zlagane številke protestnikov in zatrjujejo, da jih je bilo 20 tisoč in ne 40 tisoč!!! STA pravi, da je bilo na protestu 20 tisoč, ko policija sporoča uradne številke pod 15 tisoč!!! STA navaja, da so mahali s slovenskimi in sindikalnimi zastavami, pozabi pa omeniti Yugoslovanske zastave z rdečo krvavo zvezdo in pa rdeče partijske zastave!

protest ljubljana2

Na tisoče se je pred predsedovanjem EU zbralo proti slovenskemu premierju
Na tisoče ljudi se je pridružilo protestu proti slovenskemu desničarskemu premierju Janezu Janši, ki odraža naraščajoč pritisk na vlado nekaj tednov pred prevzemom rotacijskega predsedovanja Evropski uniji

V prestolnici Slovenije se je v petek na tisoče zbralo proti desničarskemu premierju Janezu Janši, kar je odraz močnejšega pritiska na vlado v tednih, preden je država prevzela predsedovanje Evropski uniji.

Na osrednjem ljubljanskem trgu se je zbralo približno 20.000 ljudi, ki so zahtevali odstop vlade in izvedbo predčasnih volitev. Demonstraciji se je pridružilo več sindikatov delavcev in opozicijskih strank.

Kritiki Janši očitajo, da je vse bolj avtoritarne načine, podobne načinom njegovega zaveznika, trdega madžarskega premierja Viktorja Orbana. Trdijo, da je Janševa vlada pritiskala na slovenske medije in spodbujala sovražni govor, obenem pa je nepravilno ravnala s koronavirusno krizo in zajezila socialni dialog v tradicionalno zmerni alpski državi.

Janša, veteranski politik, ki je v preteklosti že dvakrat služboval kot premier, je obtožbe zavrnil kot levičarsko zaroto. V začetku tega tedna je preživel predlog za obtožbo, ki ga je v parlamentu vložila opozicija.

Janša je na oblast prišel lani po tem, ko je prejšnji liberalni premier odstopil. Znan je tudi po tem, da je med predsedniškimi volitvami novembra lani predčasno čestital nekdanjemu ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu.

Demonstranti so v petek vzklikali "Volitve zdaj", mahali s slovenskimi in sindikalnimi zastavami in transparenti. Na enem od njih je pisalo "Smrt fašizmu, svoboda za vse."

protest ljubljana

Mnogi udeleženci so nosili maske za obraz v skladu s pravili pandemije.

Pija Zorman je povedala, da je prišla v Ljubljano na protest iz približno 25 kilometrov oddaljenega Kranja. 29-letnica je dejala, da se je shodu pridružila zaradi "pomanjkanja perspektive".

"Mi, mladi, smo prezrti," je dejal Zorman.

protest ljubljana1

Slovenija naj bi predsedovanje 27-članski EU prevzela julija. Janša je bil pod drobnogledom EU zaradi očitkov medijskega pritiska v državi, vključno z ukinitvijo državnega financiranja edine slovenske tiskovne agencije STA.

VIR:

https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics/thousands-rally-against-slovenian-pm-ahead-of-eu-presidency-janez-jansa-ljubljana-viktor-orbn-donald-trump-sta-b1856121.html