V torek, 8. junija, je v Sevnici potekala druga regijska konferenca na temo gastronomije, ki smo jo na KŠTM Sevnica pripravili v okviru operacije e-Gradovi Posavja, ki jo vodi Regionalna razvojna agencija Posavje.

sevnica 3669

Osrednje mesto je tokrat pripadlo modri frankinji, avtohtoni slovenski sorti, ki junija v Sevnici že enajst let prevzema vodilno vlogo. Odlično se tudi prileže h kulinariki, skozi primere dobrih praks lepo dopolnjuje in povezuje tudi ponudbo Gradov Posavja, ki predstavljajo pomemben del destinacije Čatež in Posavje.

Po pozdravnem nagovoru predstavnice gostitelja, direktorice KŠTM Sevnica Mojce Pernovšek in direktorice RRA Posavje dr. Nataše Šerbec, je tekla beseda o povezovanju kulinaričnih zgodb in zgodb kulturne dediščine. Melinda Rebrek, organizatorka najbolj skrivnih večerji v Sloveniji, Martin Gruzovin, najboljši slovenski sommelier, Gašper Puhan, predsednik združenja JRE Slovenije in lastnik Galerije okusov v Celju in Nataša Šterban Bezjak, vodja operacije e-Gradovi Posavja na RRA Posavje so razvijali misli pod vodstvom najbolj znanega slovenskega turističnega novinarja Draga Bulca. Da je potencial Posavja velik in da je tu še mnogo neizkoriščenega, tudi kar se tiče avtohtono slovenske modre frankinje, niti ni bilo presenečenje za publiko, ki je konferenco lahko spremljala v živo in preko prenosa v živo na facebook strani KŠTM Sevnica.

sevnica 3764

Pogovoru je sledila razglasitev rezultatov 11. ocenjevanja modrih frankinj, ki se je odvilo 26. maja 2021 na Posestvu Krakovo. Desetčlanska strokovna komisija, ki ji je že tretje leto zapored predsedoval Robert Gorjak, je ocenila 66 vzorcev modrih frankinj v petih kategorijah – aktualni letnik 2020, starejše in barrique, rose, penine in predikati. Zlato priznanje v kategoriji predikatov je šlo v Belo Krajino, v Vinsko klet Prus, srebrno na sosednjo Hrvaško v Osilovac d.o.o., bronasto priznanje pa v krško občino, v Hišo frankinje h Kerinu. V kategoriji penin sta zlato in srebrno priznanje prejeli Kozinčevi penini, med roseji so se najvišje za zlato in srebrno priznanje roseja Andraža Rumpreta, bronasto pa rose Vina Kozinc. Aktualni letnik 2020 je prinesel enostavnejša vina, ki pa so med pivci še vedno zelo priljubljena. Zlato priznanje za modro frankinjo letnik 2020 je prejel Bogdan Dular, srebrno Vina Mramor in zlato Sevničan Stane Možič. Starejši letniki in barrique so, kot gre pri modri frankinji pričakovati, predstavljali vzpon navzgor. Najvišje število točk je prejela modra frankinja letnik 2016 Marjana Jeleniča, srebrno priznanje modra frankinja 2017 Vino Kozinc, bronasto pa modra frankinja eminent letnik 2018 KZ Šmarje z.o.o. Hiša vin Emino. Na ocenjevanju modrih frankinj, ki se odvije v sklopu festivala modrih frankinj v Sevnici, vsako leto strokovna komisija izbere tudi Prvaka festivala. Letos se je v ožji izbor uvrstilo 6 modrih frankinj iz kategorije starejši letniki in barrique, 2 modri frankinji aktualnega letnika in, prvič, tudi penina. Po sistemu rangiranja je vsak član komisije razvrstil vseh 9 modrih frankinj po vrsti od najbolj do malo manj všečne. Največ članov komisije je prepričala modra frankinja letnika 2017 in tako na mesto Prvaka 11. festivala modre frankinje v Sevnici prvič postavil domačina. Naziv prvaka letošnjega festivala modre frankinje je šel v Dolnje Impolje, Vino Kozinc, Davidu Kozincu.

sevnica 3771

V večernih urah se je v Gostilni Repovž odvil še kulinarični del konference, ki so jo sooblikovali ekipa iz Prekmurske gostilne Rajh, Repovževi in vinarja Janko Kobal in Uroš Valcl iz kleti Marof vsak s svojimi modrimi frankinjami. 8. junij se je odvil kot napoved 11. festivala modre frankinje, ki se nam v četrtek, 10. 6., po enoletni prekinitvi ponovno obeta v živo na sevniškem gradu.

sevnica 3803sevnica 3805

sevnica 3818sevnica 3833

sevnica letak1

Pripravila: Annemarie Culetto, KŠTM Sevnica
Foto: Rok Petančič, Provino