Radio Sloven'c sporoča: ->     Dobrodošli na strani radia Sloven'c ...     Vljudno vas vabimo k ogledu vsebin, katere skrbno pripravljamo za vas ...     Ponujamo vam tudi 2 lestvici, na katerih lahko oddate vas glas ...     Vabljeni tudi k poslušanju našega radia ...

Čestitka ministrice dr. Helene Jaklitsch Slovenskemu programskemu oddelku in Slovenskim informativnim sporedom RAI ob prejemu odlikovanja predsednika republike.

cestitke predsednika pahorja

Foto: Tamino Petelinšek/STA

 

Danes je na posebni slovesnosti predsednik Republike Slovenije Borut Pahor Slovenskemu programskemu oddelku in slovenskim informativnim sporedom, ki delujejo v okviru Deželnega sedeža RAI za Furlanijo - Julijsko krajino, vročil državno odlikovanje red za zasluge za pomembno vlogo pri ustvarjanju radiotelevizijskih vsebin v slovenščini, namenjenih slovenski narodni skupnosti v Italiji, in za dolgoletno čezmejno sodelovanje, ki prispeva k bogatitvi programov na obeh straneh meje.
Slovesnosti se je udeležila tudi ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch, ki je ustvarjalcem slovenskega programa RAI iskreno čestitala in
izrazila veliko zadovoljstvo ob njihovem prejemu odlikovanja. Zaželela jim je še mnogo ustvarjalnih idej in veselja do izjemno pomembnega dela, ki ga opravljajo v dobro slovenske narodne skupnosti v Italiji, pa tudi povezovanja celotnega slovenskega narodnega prostora. Naj bo prejem visokega priznanja potrditev in še dodatna spodbuda za naprej. Programski in informativni sporedi so s 75-letno tradicijo radijskega in 25-letno tradicijo televizijskega programa za slovensko narodno skupnost v Italiji izrednega stvarnega in simbolnega pomena, saj radiotelevizijske vsebine v slovenščini pomagajo ohranjati materni slovenski jezik med našimi rojaki, poleg tega pa so tudi glasnik ključnih informacij o delovanju v slovenski skupnosti. Prav tako je pomemben njihov prispevek k posredovanju aktualnih informacij iz Slovenije in posledičnemu večjemu stiku z matičnim narodom. Že vrsto let z izmenjavo vsebin sodelujejo s TV Koper - Capodistria in TV Ljubljana, gre za edini tovrstni primer v Evropi, ki redno bogati televizijske in radijske programe na obeh straneh meje. Zadnja leta so z uvedbo digitalne tehnologije še dodatno razširili področje vidnosti in omogočili neposredne prenose dogodkov, kar pa omogoča, da vest še enostavneje potuje do matice ali pa celo med rojake na drugi strani sveta.

20210623 01067258rai

Pin It

Prijava na novice

Vaš E-mail 
Ime 
Vnesite naslednje hvzycfqq Pomagajte nam preprečiti SPAM!