Radio Sloven'c sporoča: ->     Dobrodošli na strani radia Sloven'c ...     Vljudno vas vabimo k ogledu vsebin, katere skrbno pripravljamo za vas ...     Ponujamo vam tudi 2 lestvici, na katerih lahko oddate vas glas ...     Vabljeni tudi k poslušanju našega radia ...

 V sredo, 23. junija, je v Lenartu potekalo praznovanje ob 30. obletnici samostojne Slovenije, ki se je pričela z mašo za domovino v cerkvi sv. Lenarta, daroval jo je lenarški župnik Marjan Pučko ob somaševanju dekanijskih duhovnikov in s pridigo naddekana Tončeka Frasa.

spomenik samostojni sloveniji

Foto: Nina Zorman

Po maši je v Mestnem parku dr. Jožeta Pučnika potekala proslava ob dnevu državnosti. V programu so sodelovali Garda slovenske vojske, Slovenskogoriški pihalni orkester MOL Lenart, Eva Kurnik in Matic Lorbek, vokalna skupina IL DIVJI in učenci Konservatorija za glasbo in balet Maribor, Podružnična glasbena šola Lenart.

Zbranim je izrekel dobrodošlico župan Občine Lenart mag. Janez Kramberger in dodal, da 30. obletnico samostojne Slovenije praznujemo v času, ko je svet v primežu epidemije in vseh tegob in povedal, da s postavitvijo stebra slovenske državnosti želijo spodbuditi pozitivno razmišljanje in odnos do zgodovine in domovine in zaključil:

»Prav je, da se spomnimo vsega, kar smo v času samostojnosti dosegli. Moramo se vprašati, kaj vse imamo in kaj smo dosegli, šele nato pomislimo na to, česa še nimamo.«

Zbranim je spregovoril tudi Franc Breznik, poslanec Državnega zbora RS, ki je v govoru poudaril, da samostojnost in neodvisnost nista nekaj samoumevnega in se nista zgodili naključno, saj pot do tega ni bila lahka ter dodal:

Zato naj nas ta steber slovenske državnosti povezuje in združuje v intimnih in kolektivnih občutkih radosti in ponosa. Prav zato moramo preseči lastne delitve, malodušje, vdanost v usodo in drobne zamere, v katerih izgubljamo vsi. Obuditi moramo samozavest in ponos ter doseči enotnost, ki bo ob spoštovanju lastne zgodovine omogočala pogled naprej. Zgodovina nam kaže, da smo tega zmožni, dejanja naših prednikov pa, da tukaj prebivajo zavedni, trdni in pogumni ljudje, ki so zmožni velikih dejanj. Le kdor je skusil temo in mraz, bo razumel svetlobo svobode in postal luč sprememb in napredka.«

Slavnostni govornik na prireditvi je bil Peter Svetina, varuh človekovih pravic, ki je opozoril, da je veliko k samostojnosti prispeval plebiscit, na katerem smo Slovenci pokazali izjemno enotnost in vse prebivalke in prebivalce Slovenije pozval k medsebojnemu spoštovanju, etiki javne besede in dostojnemu komuniciranju, saj meni, da je to ključen korak, da lahko posamezniki in družba začnemo sodelovati za boljšo prihodnost. Ob koncu je vsem zbranim zastavil vprašanje, ko je dejal:

»Ob koncu želim, da se vsak izmed nas pri sebi vpraša, kaj je za skupno državo in njeno blaginjo prispeval sam. Verjamem, da bo vsak pri sebi našel kakšen pozitiven odgovor in s tem prispeval k boljši prihodnosti naše države, ki smo si jo izborili pred 30 leti.«

Slovesnosti so se med številnimi gosti udeležili tudi župani sosednjih občin, prof. dr. Ludvik Toplak, predsednik Družbenopolitičnega zbora Skupščine RS, dr. Alexander Majcan, okrajni glavar Bad Radkersburga, madžarski veleposlanik Andor Ferenc Dávid in številni drugi ugledni gostje.

Po proslavi so na ploščadi pri Kraigherjevi ulici 1 v Lenartu odkrili Steber slovenske državnosti. Avtor stebra je Andrej Grabrovec Gaberi, ki se je honorarju odpovedal, stroške postavitve pa so pokrili s sponzorskimi sredstvi, manjša dela so opravili delavci režijskega obrata občine. Steber z umetniškim delom lepo dopolnjuje prostor na zelenici, kjer je bila ob osamosvojitvi pred tridesetimi leti posajena lipa, kot simbol rojstva države. S postavitvijo soglašajo tudi lastniki zemljišča na Kraigherjevi ulici 1.

 


Kamera: Marjan Pučko

 

VEČ SI PREBERITE TU

Pin It

Prijava na novice

Vaš E-mail 
Ime 
Vnesite naslednje mdjtgwck Pomagajte nam preprečiti SPAM!