Prisluhnite nam radio LIVE Broadcast!

Poslušajte  Radio Sevnica-Narodnjak KLIKNI ME logo sevnica

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Zdravljica navdih za filmski poklon 30-letnici slovenske državnosti in prevzemu predsedovanja Svetu EU

Ob 30-letnici slovenske državnosti in drugem predsedovanju Slovenije Svetu EU je pesem Zdravljica v režiji Mitje Okorna zaživela tudi v filmski upodobitvi.

zdravljica manjsa

Pesem Zdravljica iz leta 1844 je s svojim brezčasnim sporočilom navdihnila mednarodno uveljavljenega slovenskega režiserja Mitjo Okorno, ki mu je bila zaupana priprava promocijskega filma slovenskega predsedovanja Svetu EU. Avtor je v filmu z izbranimi arhivskimi posnetki predstavil temeljno zamisel evropskega povezovanja, to je življenje v miru, ali kot je spesnil dr. France Prešeren: ne vrag, le sosed bo mejak.

Zdravljico sestavlja osem kitic, njena sedma kitica pa je besedilo slovenske himne. Ustvarjalec Zdravljice, romantični pesnik France Prešeren, je s svojim izjemnim opusom slovensko poezijo postavil na literarni zemljevid Evrope in danes velja za enega največjih slovenskih pesnikov. Zdravljico je Evropska komisija leta 2020 nagradila z znakom evropske dediščine in jo tako uvrstila med najpomembnejše spomenike, ki pričajo o zgodovini evropske ideje in povezovanja.
Skupaj smo veliko dosegli, a nič ni samoumevno

Glavna prednostna naloga slovenskega predsedovanja je, da skupaj z vsemi državami članicami okrepimo odpornost evropske povezave proti krizam in pripravljenost na prihodnje izzive. Krize in izzivi, s katerimi se je EU spoprijela do danes, so predstavljeni tudi v promocijskem filmu: od povojne obnove, začetkov povezovanja najprej zahodne celine in nato vzhodne Evrope do finančne krize, množičnih migracij, brexita in pandemije.

Vztrajanje pri sodelovanju kljub omenjenim težkim obdobjem potrjuje veličastnost in širino evropske ideje, ki pomembno vpliva na vsakdanje življenje prebivalcev Evropske unije in širše. Sporočilo promocijskega filma je tako, da smo veliko dosegli, a nič ni samoumevno. Tudi v prihodnje si moramo dejavno prizadevati za ohranjanje temeljnih vrednot in vztrajati pri mirnem reševanju prihodnjih izzivov.
Mednarodno sodelovanje glasbenikov

Glasbeno izvedbo Zdravljice je priredil poljski skladatelj Lukasz Targosz, ki je z Okornom že večkrat sodeloval in je mednarodno priznani skladatelj predvsem na področju filmske glasbe. V videu Zdravljico izvaja slovenski a cappella zbor Perpetuum Jazzile.

Pin It

Radio Sevnica

Loading radio ...

Z vami je Radio Sevnica v živo!

radio online

Radio Sevnica v ŽIVO/LIVE

Save

Save

Save

Save

Predvajalniki za poslušanje radia - Klikni Prenesi in Shrani

Predvajalniki!!!

Winamp

   vlc            

winamp

Save

Save

Save

Save

Save

SPONZORJI

logo asdvs

dosje devices mockup4

 

partynet1 
 doniram

                                                radio sevnica na t2oglasnoporocilo3       stran gostuje

zalozba mandarina