Ustavno sodišče razveljavilo stečaj družbe T-2

Višje sodišče v Ljubljani je v začetku marca 2016 ugodilo zahtevku Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), Banke Celje in TCK o začetku stečajnega postopka družbe T-2. S tem je bila dejansko znova podana osnova za začetek stečajnega postopka nad telekomunikacijskim podjetjem.

C8j6nNjW0AEQD5

T-2 v slovenskem prostoru uživa precejšnjo mero zaupanja med uporabniki telekomunikacijskih in mobilnih storitev. Ker pa so pri največjem lastniku podjetja T-2, družbi Garnol, prepričani, da ni ne pravnih ne ekonomskih razlogov za stečaj družbe T-2, so aprila ponovno vložili novo ustavno pritožbo zoper sklep višjega sodišča in pri tem uspeli. Ustavno sodišče je namreč razveljavilo sklep o začetku stečajnega postopka telekomunikacijske družbe T-2.

Ker je Ustavno sodišče Republike Slovenije razveljavilo sklep o začetku stečajnega postopka T-2, to pomeni, da je poslovanje družbe ponovno v rokah upravnega odbora z Juretom Valjavcem na čelu. V kranjskem podjetju Garnol, ki je z 98,06 odstotka največji lastnik telekomunikacijske družbe T-2, so sodbo ustavnega sodišča pozdravili. Sodniki so namreč ugotovili, da so bila s strani višjega sodišča v Ljubljani kršena številna ustavna načela, kot so načela enakosti pred zakonom, zasebne lastnine, podjetništva in prepovedi retroaktivnosti, hkrati pa je družba solventna in posluje z dobičkom. Družba bi lahko vse svoje obveznosti do upnikov v celoti poravnala že do konca leta 2021, kar je odlična novica za vse, ki prisegajo na storitve T-2.